De kracht van creatie

Creativiteit is een voorwaarde om onderscheidend te zijn, maar we verbannen de creativiteit vaak nog voor het geboren is. We zetten het weg als hobby, als bijzaak, als knutselen. Terwijl juist creativiteit een wereld aan nieuwe mogelijkheden opent, creatief bezig zijn nodigt je uit andere wegen te bewandelen. En daarmee opent het nieuwe mogelijkheden in je dagelijkse leven. Creativiteit is duizend keer ‘mislukken’, op je bek gaan, merken dat het anders uit je handen komt dan het in je hoofd zat. Creativiteit is vooral alles doen waarvan je denk dat het niet kan. Om dan die 1001e keer te ontdekken dat het wel kan… dat er een nieuwe werkelijkheid ontstaat. Dat je werkelijk nieuw leven schept.

Oceandrum MAKEN

Een oceandrum is een platte mand gevuld met verschillende soorten zaden en kruiden waardoor je, als je draaibewegingen maakt, het geluid van de zee krijgt. Het geluid van de oceandrum kan ontspannend en rustgevend werken. Daarnaast kan het geluid een positieve uitwerking hebben op je ademhaling, je energieverdeling, slaapproblemen, spanningsklachten, concentratie en spierspanningen maar bovenal is het een prettige ervaring voor lichaam en geest. Op een oceandrum kan niet getrommeld worden.

 

Tijdens deze workshop gaan we een eigen oceandrum maken. Vanuit een visualisatie ga je jouw zeegeluid creëren. Zachte golven of een stevige branding, het is allemaal mogelijk. Je zult merken dat gaandeweg het geluid ontstaat wat bij jou resoneert.
We spannen het doek over de drum en we prepareren dit zodat het hard en stevig wordt. Zo maken we een mooie klankkast voor jou geluid.
In de middag gaan we aan de slag om van de oceandrum een persoonlijk kunstwerk te maken. 

Reizen over zeeën, oceanen, stille wateren… Meedeinen op de golven, als een zacht wiegenlied.

Touchdrawing

Met touchdrawing maak je een reis naar binnen. Je rolt olieverf dun uit op een harde plaat, vervolgens leg je daar heel vloeipapier op en ga je met je vingers en handen bewegen over het papier. Er ontstaat een afdruk. Een beeld van de ziel. Dit doe je vele keren opnieuw, als een meditatief proces. Je handen zijn als verlengstuk van je ziel, reagerend op de sensaties van het moment. Je reist naar binnen en met elke afdruk geraak je weer een op een nieuwe laag. Touchdrawing is een heel zachte methode en tegelijkertijd ook diepgaand en transformerend.

Touchdrawing is een kunstzinnig experiment en een onderzoek in jezelf. Je werkt niet met het doel tot een mooi kunstwerk te komen, maar je laat juist jouw handen, jouw beeldtaal spreken.  De kunstzinnige materialen zijn een middel om de innerlijke reis te ondersteunen. Je handen doen het werk, zij laten zien wat er tijdens je reis aan het licht wil komen.
Touchdrawing is een dag van bezinning en bezieling. En ook een dag van spelen, ontdekken en eigenheid.

Met je handen al bewegend over papier maak je afdrukken. Je handen als verlengstuk van je ziel, reagerend op de sensaties van het moment.

Udu Maken

3-daagse workshop voor vrouwen

Ken jij de kracht van je baarmoeder? Haar wijsheid. Haar diepte?
Het maken van een Udu verbindt je met deze oeroude creatiekracht. Letterlijk maak je haar vanuit de grond/de klei van moeder aarde.

De Udu is een Nigeriaans muziekinstrument wat daar tijdens ceremonies wordt bespeeld door de vrouwen. Dansend en zingend met de Udu in hun armen trommelen ze er op. Van de Udu wordt gezegd dat ze het geluid laat horen van de heilige oermoeder, de harteslag die je hoorde toen je zelf nog in de baarmoeder zat. Het maken van een Udu maakt het abstracte van de baarmoeder tastbaar, dat is enorm helend en maakt het ook zoveel makkelijker om je vervolgens dieper met haar te verbinden. Je ziet het, je voelt het, de klanken raken een oud weten aan, en doordat het met jouw handen en jouw intenties gemaakt is, brengt het je direct heel dicht bij jezelf. Het laat je eigenlijk als vanzelf in je baarmoeder zakken, in haar wijsheid en creatiekracht.


Het maken van een Udu is een proces van drie dagen. De eerste dag zullen we de basis leggen vanuit het aller- allereerste begin waaruit ze is ontstaan. Spiraalsgewijs bouwen we haar vervolgens op, laag voor laag, cirkel voor cirkel. Samen met jouw intenties. Gaandeweg de dag vormt zich jouw unieke Udu. Na een nacht drogen gaan we ons nog verder met haar verbinden en polijsten. Een meditatief werkje wat je nog dieper naar binnen laat gaan. En dan mag ze drogen en zal ik haar bakken. Na ongeveer een maand komen we opnieuw samen, we ontvangen haar, we verbinden onze intenties, we overgieten haar evt. met sulfaten en brengen haar in het vuur. De kracht van het vuur om werkelijk alles te transformeren en waar het vuur van vader zon samenkomt in de baarmoeder zou zomaar bevruchting kunnen plaatsvinden… Aan het eind van deze ceremoniële dag is je udu klaar om met je mee te gaan. Haar klank te laten horen en je te laten herinneren.

The womb is not a place to store fear and pain; the womb is to create and give birth to life.
-rite of the womb-

Leporello

Je innerlijke landschap in beeld

Ooit ergens in voorbije tijd was er een goddelijke vonk die ontsprong uit de oerbron, een trilling die iets in beweging zette, wat opnieuw iets in beweging zette, en een eindeloos nieuw teweeg bracht.
Een goddelijke vonk van licht, die steeds verder verdicht in stoffelijke vorm op aarde kwam.

We bewegen ons deze dag kunstzinnig door ons innerlijke landschap. We werken met pure aardepigmenten wat je terugbrengt naar jouw bron, de bron van de aarde of misschien wel de bron van het universum.

Tijdens het maken van een leporello gaan we letterlijk trilling en energie in de materie brengen. Het etherische veld verbinden met de aarde. Het grote universele veld verbinden met onze aardse 3d vormkracht.

We schilderen met pigmenten en parafine, een techniek die zijn basis kent in de filosofie van Wabi Sabi, de kunst van imperfectie, vergankelijkheid, eenvoud, intuïtie. We werken in licht en donker, tegenstellingen en verbindingen. Laag over laag en ook weer weghalend. Het is een continue doorgaande weg van ontstaan en vergankelijkheid.

Het innerlijke landschap wat oneindig doorgaat. Wat geen moment vastligt.
Het zou ook zomaar kunnen dat wat je deze dag creëert, nog lang niet af is, maar simpelweg het begin van iets nieuws.

We werken deze dag in de vorm van een leporello, dit is een harmonicaboekje, wat eigenlijk eindeloos door zou kunnen gaan. Het begin zou ook het einde kunnen zijn, en alle losse pagina’s samen vormen ook weer een geheel.

Een goddelijke vonk van licht die iets in beweging zette en zo een eindeloos nieuw teweeg bracht

Maatwerk

Heb je een eigen groep waarmee je een workshop wil volgen, of wil je een workshop op maat?

Neem dan even contact met me op. Dan kijken we naar de mogelijkheden. 

 1. Touchdrawing – beelden van de ziel

  31 oktober 10:00 - 16:30
 2. Jonge Vrouwencirkel ( ong. 26 – 36 jaar)

  18 november 19:30 - 22:00
 3. 3-daagse workshop Udu maken

  27 november - 18 december
 4. Vrijplaats voor creatie

  9 december 10:00 - 16:00

Agenda

Aanmelden?

  Je aanmelding is pas defintief wanneer je een bevestiging van mij hebt ontvangen